23 Mart 2012 Cuma

İşte Time’a kapak olan Türkler

Mustafa Kemal Atatürk
(24 Mart 1923/21 Şubat 1927)

1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile tüm dünyada ses getirmişti. Time dergisi onu şöyle tanıtmıştı: “Mustafa Kemal Paşa; ‘Türk nerede kendisinin efendisidir?’ deyimine, her zamanki ‘cehennemde’ yanıtının yerine, ‘Türkiye’de yanıtını vererek bu sözün aksini ispat etti. O hiç şüphesiz modern tarihin en büyük isimlerinden biridir. Ve şimdi Türkiye’nin kazandıklarına sahip çıkmaya azimli olarak Batı’nın gizli güçlerine karşı duruyor.” Dergi 1927 yılında Atatürk’ü ikinci kez kapağına taşıdı. Bu sırada genç cumhuriyet hızla büyümesiyle övgü topluyordu.


Mehmet Ali  Ağca (9 Ocak 1984)
Mehmet Ali Ağca, Papa İkinci Jean Paul’e düzenlediği suikastin ardından tüm dünyanın gündemindeki isimdi. “Neden Bağışladı?” başlığı ile basılan Time, Papa’nın Ağca’yı affetmesinin nedenlerini bulmaya çalışmıştı.
Naim Süleymanoğlu (3 Ocak 1988)
“Cep herkülü” lâkâplı güreşçi Naim Süleymanoğlu, 1996 yılında her organizasyonda dünya rekorları kırmıştı. Seul Olimpiyatları’nda gösterdiği üstün başarı “Herkes kazanıyor” başlığıyla Time’a kapak olmuştu.
Mine Karakaş (15 Temmuz 2007) 
22 Temmuz seçimlerine bir hafta kala çıkan “Türkiye’nin ikilemi” başlıklı kapakta dergi Mine Karakaş isimli bir genç kızın resmini kullandı. Karakaş dergiye türbanla üniversiteye alınmayınca ABD’de okuduğunu anlattı.
Prof. Dr. Mehmet Öz (Haziran 2011)
ABD’de “Dr. Oz” isimli programıyla izlenme rekorları kıran doktor Mehmet Öz (50), dergiye iki kez kapak oldu. Haziran ayındaki kapakta, kalınbağırsağında polip tespit edilmesinin ardından kanserriskine karşı korkularını anlattı.
İsmet İnönü (19 Mayıs 1941)
Kurtuluş Savaşı’nın 22. yıldönümünde kapak oldu. Nazi ordularının Fransa’yı ve Balkanlar’ı ilhak edip namlularını Rusya ve Türkiye’ye doğrulttukları bir ortamda kapak olan İnönü, aslında Alman ordularının yeni hedefi olarak lânse edilmişti. Derginin kapağında Turancı politikalara karşı “Allah’a çok şükür sağırım” sözleri yer aldı.
Adnan Menderes (3 Şubat1958)
Adnan Menderes Türkiye’yi IMF ve NATO’ya sokmasının ardından “Türkiye’nin başbakanı” başlığıyla kapak oldu. Time Menderes’i şöyle anlatmıştı: “İyi ya da kötü Türkiye’nin bugünkü şeklini Adnan Menderes verdi. Ancak görev başında olduğu her yıl, Menderes daha otokratik, eleştiriye daha hassas oldu. Politikalarını sorgulayan herkese öfkeyle çıkışarak basını ve muhalefet partilerini baskıcı yasalar ile hapsetti.”
Şükrü Saracoğlu (12 Haziran 1943)
Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’nda ABD’nin yanında olacağına karar verdiği gerekçesiyle kapak oldu. Time, başbakanı şöyle anlatıyor: “Saraçoğlu, ABD’nin siyasi arenasında kendine kolayca yer bulacaktır. ABD’yi, Amerikalıları, Amerikan otomobillerini, sigaralarını, filmlerini, hükümetini seviyor. Avrupalı liderlerin aksine ulaşılabilir, resmi değil, kalpten ve dolaysız.”
milliyet.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder